Home > Fotografering > Mer vinterbilder och nytt objektiv på gång

Mer vinterbilder och nytt objektiv på gång

hej,

här är lite fler bilder från min vinterpromenad eftersom jag inte hade tid att kolla igenom allt igår. Har även bläddrat mer i mitt fotoarkiv. Kan varmt rekommendera att man går igenom och tar bort alla bilder som man inte gillar/är oskarpa. Jag har redan rensat bort hälften.. 1500 bilder åkte igår!

frostigt badförbud Badbrygga vasstrån

vasstrån vasstrån

Jag tycker om dessa motljusbilder med vassen, det som gör det lite extra effektfullt blir att motljuset lyser igenom stråna så dom ser nästan ut att glöda. Lite osäker på vad som blir en bra vinkel dock som Fredrik L påpekade i sin tidigare kommentar.

Förbudet mot att bada var helt översållad av iskristaller, jag var dock rätt osäker på hur man skulle få till en frän bild på det.

Badbryggan är även den tagen i motljus, gillar den väll på sätt och vis.. men jag tycker den är lite platt…

Jag har möjligen ett nytt objektiv på gång. Nikon 50mm f/1.4D. Ett objektiv som med min kamera blir ett perfekt porträtt objektiv. Den höga bländaröppningen gör det också idealiskt för fotografering i lite ljusfattigare områden och lokaler.

Nikon 50mm f/1.4D

Ska testa det objektivet på måndag, sen ska jag ge ett utlåtande :)

Hej på er så länge!

/Fredrik

Categories: Fotografering Tags:
 1. Fredrik L
  January 18th, 2009 at 23:02 | #1

  Har lite ont om tid Fredrik Den första bilden på vassen gillar jag bäst för där får man med den blåa himlen och då tycker jag bilden blir mer levande. Var faktisk ute och fotade en vass bild till dig idag men har inte kvar din email om du skickar den till mig ska du få ett smakprov på vad jag menade och du får väldigt gärna lägga upp den om du vill.
  Härlig bild på dykning förbjuden.
  Bryggan i motljus är också en väldigt bra bild.
  Men jag vill att du tar bort personen som står på bryggan via bildredigering och beskriver hur du gör för de andra läsarna.
  Inte för det stör mig att personen är där men ibland kan vissa bilder bli bättre om man är ensam på plats. Ett bra tips för många för det tar inte lång tid att lära sig.
  Ha det gott

 2. January 19th, 2009 at 22:54 | #2

  Fasta 50mm objektiv är fina grejer. Skaffade ett till jul och det går varmt. Bästa gluggen att satsa pengarna på helg klart!

 3. January 20th, 2009 at 14:56 | #3

  Badbryggan… förutom platt, är den inte lite väl skev? :)

 4. Fredrik L
  January 20th, 2009 at 21:05 | #4

  En liten kommentar om ha en massa objektiv i väskan.
  Till er som nyligen har börjat fota. Tycker jag personligen ni ska köpa ett objektiv “glugg” som har brännvid 18-200 mm. Då har ni ett objektiv som passar det mesta. Sigma har bra objektiv för hyfsad peng. Sen kan man köpa ihjäl sig på olika prylar till kameran. Fredrik nämner säkert en hel del om det i sin skola. Men mitt tips till er fota och åter fota med det objektivet ni har till ni känner att ni vill gå vidare med er fotografering.

 5. January 22nd, 2009 at 11:30 | #5

  Bra kommentar!
  kanske ska reflektera det bättre i objektivguiden. Jag tror det vanligaste för nybörjare är kamerahus och kitobjektivet. Men superzoom som i det här fallet gör det enklare, väldigt skönt att slippa byta objektiv också :)

 6. Skorge
  January 22nd, 2009 at 12:44 | #6

  Jag kan inte annat än att hålla med. Jag fotade i säkert 1 år med mitt kit-objektiv 18-55mm som gav helt bedrövliga bilder, MEN det fick mig eftersom att förstå vilken typ av fotografering jag vill lägga tiden på och vilken utrustning som kommer krävas för det. I mitt fall är det naturfoto som lockar, och då främst landskap, så valet blev ett extremvidvinkel från Sigma (10-20mm). Satsade då en slant på ett ordentligt objektiv och har inte ångrat mig en sekund. Ett till tips är såklart att forska lite på nätet efter tester. fotosidan.se har tex ett bra register med folks reflektioner på all möjlig utrustning.

  Tjing!

 7. Fredrik L
  January 23rd, 2009 at 13:25 | #7

  Ett annat tips till er som nyligen har skaffat en systemkamera är att skaffa en extern blixt. Blixten som finns i dagens systemkamera är inte så bra och då slipper ni även skuggor på de motivet ni fotar. Innan jag köpte min första blixt var jag skitförbannad på alla skuggor jag fick på alla bilder. För inte tala om alla röda ögon. Det slipper jag nu. En bra blixt ligger på ca 2500 kr och ett bra objektiv ligger runt 3000-4500 kr och sen så får du en super kamera. Jag kan lova er det är värt varenda krona nu när ni har köpt er första systemkamera. För när man köper en systemkamera vill man ju ta bra bilder och då behövs dessa tillbehör.
  Eller har jag fel?

  Fredrik L

 8. Skorge
  January 24th, 2009 at 11:23 | #8

  Beror så klart på vilken typ av fotograferingen man är intresserad av…

 9. January 27th, 2009 at 16:18 | #9

  En extern blixt kan vara bra att ha, däremot bör man nog veta hur man ska använda den på ett effektivt vis.

 10. Fredrik L
  February 3rd, 2009 at 20:02 | #10

  Om man måste använda blixt inomhus så tycker jag att det är ett måste för bilderna ska bli bra. Skorge man behöver inte ha ett specifikt intresse för att ha en extern blixt.

 1. No trackbacks yet.